periode 2

Architectuur

Opdracht 1

Ik ben afgelopen vakantie verhuisd naar een heel ander deel van Rotterdam. Ik vond het dus ook best leuk om een keer goed naar de gebouwen hier in de omgeving te kijken.

Het Witte Huis (Calex gebouw Rotterdam)

Dit gebouw (ook wel het Witte huis genoemd) zag er best oud uit vond ik. Wel hoog voor een oud gebouw dus daar had ik een beetje mijn twijfels over. Het is denk ik gebouwd voor het bombardement van Rotterdam. Ik denk dat de stroming van dit gebouw niet overeen komt met de 5 stromingen uit de pp. Wel het meest met het neotraditionalisme door bijv. de torentjes en de versiering (bij andere stromingen zie je dit niet echt). Alleen is deze stroming van het namaken van deze look en dus pas gekomen in de afgelopen 25 jaar, dit gebouw is ouder dan dat.

The Red Apple Rotterdam

Dit gebouw, genaamd The Red Apple, weet ik wel zeker van dat het in de afgelopen 15/20 jaar is gebouwd. Als we kijken naar de 5 stromingen kan het dan dus eigenlijk alleen nog maar postmodernisme, supermodernisme en neotraditionalisme zijn qua tijd waarin het is gebouwd. Het neotraditionalisme valt af aangezien dit een ¨kleinschaligheid dorps-karakter¨ heeft en het bouwstijlen van vroeger bevat. Dit is bij dit gebouw natuurlijk niet het geval. De vorm is niet heel opvallend naast dat het gebouw echt heel erg hoog is, maar voor de rest is het wel gewoon een balk/rechthoek qua vorm. Ik denk dat het valt onder het postmodernisme door de opvallende kleur rood en de ¨speelse details¨ van de dunne lijnen op het gebouw.

Scheepmakerstoren Rotterdam

Het derde gebouw waar ik het over heb heet de scheepmakerstoren. Het is gok ik ook net wat na of in het jaar 2000 gebouwd. Het heeft niks ouds in zich. Het heeft geen opvallende kleuren maar wel een zeer opvallende vorm. Ook is het echt heel erg hoog en dit laat mij daarom denken dat dit gebouw hoort bij het supermodernisme. Als we namelijk kijken naar de kenmerken van deze stroming klopt dit vrijwel allemaal. Grootschalig, gebruik gemaakt van de computer, opvallend en strak.

Boijmans van Beuningen (Van Der Steurgebouw)

Dit is natuurlijk het Boijmans van Beuningen gebouw, eigenlijk heet het Van der Steurgebouw. Het is wel de achterkant, deze zie ik wat minder vaak. Ik was toevallig vandaag in het park en kon het dus goed bekijken. Dit is neem ik aan ook een heel oud gebouw door het materiaal (steen), de vorm en het dak. Het dak is geoxideerd en heeft nu geen koperen kleur meer maar een groene, dit wordt ook wel patina genoemd. Dit proces duurt tientallen jaren en dit betekend dus ook al dat het gebouw er al een lange tijd staat. Ik denk dat dit gebouw voor het bombardement van Rotterdam is gebouwd. De stroming komt dan dus niet overeen met 1 van de 5 uit de pp.

3 woontorens aan de Boompjes

Deze 3 gebouwen zijn exact hetzelfde. Ik vind ze eerlijk gezegd ook niet heel bijzonder of speciaal. Ik denk dat ze zijn gebouwd na de oorlog, maar wel zeker voor het jaar 2000. Het is niet zo modern en ziet er vooral uit dat het is gebouwd voor de vele woningen. Qua stroming vind ik het wel een beetje moeilijk. Het zijn best hoge gebouwen maar totaal niet modern. Ook heeft het geen opvallende kleuren en/of vormen. Het materiaal is voornamelijk beton denk ik en daarom denk ik dat deze gebouwen het beste passen binnen de stroming modernisme.

Terraced Tower

Dit gebouw heet de Terraced Tower. Het is heel recent gebouwd want ik heb het nog in de bouw gezien. Ik denk dat ze in 2019/2020 zijn begonnen met bouwen aan deze apart gevormde toren. Het is vooral gemaakt van glas. Het gebouw is zeer strak. Ook heeft deze toren geen opvallende kleuren. Hierdoor denk ik dat het hoort binnen de stroming supermodernisme. Ookal heeft het gebouw vrije vormen en speelse details (kenmerken van het postmodernisme) denk ik dat het beter past in het supermodernisme.

Depot Boijmans van Beuningen

Ookal heeft iedereen waarschijnlijk een CKV opdracht over dit gebouw heeft gemaakt heb ik toch besloten om deze erin te gooien. Het depot van Boijmans van Beuningen, ook wel de Pot genoemd. Ook dit gebouw is recentelijk gebouwd. Ik denk dat de bouw is begonnen in 2018. Het is natuurlijk een super modern gebouw. Ook is de vorm opvallend. Het is een soort bak. Ik denk dat het dus een supermodernistisch gebouw is.

Rijtjeshuizen aan de westzeedijk

Als laatste foto had ik gekozen voor een paar oude rijtjeshuizen. Ze hebben dezelfde stijl maar zijn toch best verschillend. Zo hebben ze allemaal wel versiering, bijv het kleine torentje/koepeltje en de mooie rand om de voordeur. Het sierwerk van de witte stenen bij de ramen en de oude mooie gevels verteld mij al best veel over wanneer dit is gebouwd. Deze huizen zijn in ieder geval gebouwd voor de oorlog. Als we goed kijken staat er boven 1 van de ramen het jaartal 1890. Het is dus in dit jaar gebouwd. Qua stroming past dit dus zeker niet bij 1 van de 5 uit de pp. Het is denk ik een best traditionele Nederlandse stroming.

Muziek

Verkennen

Wat houdt muziek eigenlijk in?

Muziek wordt door velen gezien als kunst, daar ga ik nu ook van uit. Muziek is het schikken van klanken in een bepaalde volgorde, hier hoort ook een ritme bij. Verschillende toonhoogtes maken muziek ook nog interessanter.

5 Stromingen

Klassiek

Klassieke muziek bestaat al heel lang. Het is ontstaan uit `kerkelijke´ muziek. Het kan heel rustig zijn, maar ook heel druk. Dit heb je meestal bij grote orkesten als bijvoorbeeld hier links. Als je bijvoorbeeld op een piano in je eentje klassieke muziek speelt geeft dat weer een heel ander effect dan een heel orkest. Klassieke muziek is dus best breed.

Jazz

Festival Jazz by the Sea | VakantieZeeland.com

Het woord `jazz´ betekende eigenlijk `een zeer energieke dans´, dit is later veranderd. Het is afkomstig uit west-Afrika en het is ontstaan in de Afro-Amerikaanse gemeenschap in Louisiana, New Orleans. Het is een sterk ritmische muziek stroming. Rond 1900 is het ontstaan, dat is best recent als je het vergelijkt met de klassieke muziek.

Rock

Elvis Presley on film and television - Wikipedia

Rock werd bekend in de jaren 50. De kenmerken zijn zang, basgitaar, gitaar en drums. In de stijl van rock heb je ook nog vele andere variërende stijlen.

Urban

hip hop / urban | STUDIO IN DANS

Urban is ook een best nieuwe muziek stroming. Het is rond 1980 bekend geworden. Vanuit urban zijn ook hiphop en R&B ontstaan. Met urban wordt eigenlijk letterlijk `straat cultuur´ bedoelt.

Dance

Wereldberoemde dj Avicii (28) overleden - de producer met wie zo'n beetje  iedereen wilde samenwerken | De Volkskrant

Dance is een verzamelnaam voor alle elektrische dansmuziek. Het wordt ook wel eens minimal techno genoemd. Er kwam een strakke vierkwartsmaat en een harde bass. Ook dance is een nieuwe muziek stroming en wordt in het heden veel geluisterd.

Kenmerken

Ritme

De Correcte Muziek Van Het Ritme Van De Equaliser Slaat Stock Illustratie -  Illustratie bestaande uit lijn, slaat: 5800009

Het ritme wordt vaak gezien als een ondersteunende beat. Dit is het ook. Het wordt ook wel omschreven als afwisseling van de lengte van een noot in een maat. Dit noem je ook wel een patroon.

Tempo

Maat, Tempo en Beat. De Verschillen en de Betekenissen

Tempo is hoe snel het liedje zich afspeeld. Per muziek stijl zitten er meestal ook wel verschillende soorten tempo in. Dance heeft bijvoorbeeld vaak een hoog tempo. Hiernaast zie je een metronoom. Deze tikt en kan zo de maat aangeven.

Dynamiek

Muziektermen

Hiernaast zien we letters die de dynamiek bepalen in een muziekstuk, volgensmij alleen bij piano. De letters geven aan hoe hard of zacht je de noten moet spelen, dit is de dynamiek in het muziekstuk. De dynamiek kan spanning opbouwen in het stuk.

Klankkleur

3 kenmerken die je moet weten over de klank van een digitale piano - RCE  Blog | Roland Central Europe

De klankkleur is de karakteristieke klank van het instrument. Dit heb je in alle soorten muziek. Zo heb je bijvoorbeeld koele en warme kleuren.

Verbreden

  1. (dwars)fluit
  2. harp
  3. (dwars)fluit
  4. hobo
  5. cello
  6. klarinet
  7. viool
  8. tuba
  9. fagot
  10. hoorn
  11. viool
  12. trombone
  13. viool
  14. dwarsfluit
  15. viool
  16. contrabas
  17. saxofoon
  18. contrabas
  19. cello
  20. saxofoon
  21. cello

Verdiepen

Symphonie nr 40, Grote G mineur.

Symfonie nr. 40 (Mozart) - Wikiwand

A: Dit stuk was klaar op 25 juli 1788.

B: Het is geschreven in de muzikale periode van Wiener klassik.

C: Het stuk bestaat uit 4 delen.

  • Molto Allegro.
  • Andante.
  • Menuetto en trio.
  • Allegro assai.

D: In dit stuk hebben ze gebruik gemaakt van de: fluit, 2 hobo’s, 2 klarinetten, 2 fagotten, 2 hoorns en strijkers.

Franz Schubert, Symfonie nr. 8, Onvoltooide.

Symfonie nr. 8 (Schubert) - Wikipedia

A: Deze symfonie komt uit 1822/1823.

B: De symfonie hoort bij de anderen Schubertsymfonieën.

C: De symfonie heeft twee delen:

  • Allegro moderato
  • Andante con moto

Er was ook een derde deel maar daar heeft Schubert alleen de eerste 20 maten van georkestreerd.

D: Deze symfonie is geschreven voor: strijkers, violen, altviolen, contrabassen, 2 fluiten, 2 hobo’s, 2 klarinetten, 2 fagotten, 2 hoorns, 2 trompetten, 3 trombones en pauken. 

Verbinden

Ik zat te denken wat op dit moment mijn lievelingsliedje was maar er kwam er niet echt 1 in me op, dus ik heb er gewoon 1 gekozen die ik wel leuk vind (Ik kan mijn vorige lievelingsliedje opdracht niet vinden vandaar een nieuwe). Dit liedje heet Momentary Bliss en het is van de Gorillaz, slowthai en Slaves. Hij begint best rustig, hier zingen ze ook nog best langzaam, laag en niet hard. Na de eerste 2 zinnen begint het tempo toe te nemen, ook zingen ze nu harder en hoger. Na iets meer dan een anderhalve minuut gaan ze steeds sneller zingen en bouwt het heel erg op. Daarna stopt het en wordt het weer rustig. En dan bouwt het weer op. Door deze tempo en toonwisseling blijft het een leuk liedje.

Gorillaz Release 'Song Machine' Episode One: "Momentary Bliss", Featuring  Slowthai & Slaves [Listen]