ckv

CZP

Wat is jouw ervaring met kunst?

Ik heb best wel wat ervaring met kunst. Ik luister elke dag muziek (best wat verschillende soorten), ik speel elke dag piano (klassiek), ik zit op dans (hiphop) en ik teken ook bijna elke dag. Ook ga ik wel eens naar een museum. Nu wel wat minder dan vroeger maar nogsteeds bezoek ik soms wel een museum. Ik kijk niet zo veel tv, wel kijk ik veel youtube. Zelf vind ik de vraag ´is sport kunst?´ een moeilijke vraag. Zelf zit ik op paardrijden en vind ik dit niet echt kunst. Wel moet je bij bijvoorbeeld dressuur wedstrijden alles zo mooi en net en strak mogenlijk maken. Is dit kunst? ik weet het niet.

10 kunstuitingen

  1. muziek luisteren
  2. piano spelen
  3. hiphop
  4. tekenen
  5. musea bezoeken
  6. kleding
  7. paardrijden?
  8. meer weet ik niet

Welke kunstenaars ken jij?

  1. Johnny Depp
  2. .
  3. Joep van Lieshout
  4. Michael Jackson
  5. Martin Garrix
  6. .
  7. Nigel Barker
  8. Chopin
  9. Mac Miller
  10. The flatliners
  11. Van gogh
  12. .

Welke kunstdisciplines spreken je aan?

1 spreekt mij het minst aan en 10 het meest.

  1. theater
  2. Film
  3. fotografie
  4. design
  5. architectuur
  6. dans
  7. bv
  8. muziek

Ik vind theater echt heel erg saai en ik zou het nooit voor mijn lol doen en omdat ik veel muziek luister en muziek maak staat die bovenaan.

Wat voor culturele activiteiten zou je willen doen?

Naar een leuke film met de klas lijkt mij wel leuk. Eigenlijk lijkt bijna alles mij wel leuk behalve theater.

Van Lieshout

opdracht 1

opdracht 2

Wellnes skull

Bij het eerste beeld had ik niet echt een mening. Wel een paar vragen, ik vroeg me af waarom er een gat zat in de oogkas en waarom er een deurtje zit in de zijkant. Toen heb ik het opgezocht waarom dit zo was en kwam ik erachter dat het een sauna is. Hierdoor veranderde mijn hele mening over het beeld. Ik vond het eerst best saai want het materiaal is ook niet zo gek en het was gewoon een schedel, maar omdat het een sauna is vind ik het toch wel leuk.

Pantokrator

De pantokrator vond ik ook niet zo bijzonder. De kleur was wel mooi maar ik had geen idee wat het was en wat de naam betekende. Het is dus vernoemd naar ´de schepper van alles´ en dat heet een pantokrator. Zo kan je hier ook veel dingen mee maken. Bij de meeste beelden van Van Lieshout is er niet zoveel detail (bijv bij de powerhammer). Dat vond ik wel leuk aan de pantokrator. Het beeld heeft niet echt een betekenis voor mij en ik vind het erg stil en saai.

Steam Hammer house

Dit beeld vond ik wel erg leuk. Je kon in het beeld kijken en het was veel interessanter. Zo zag je rechts onder in het beeld een wc, dit trok meteen mijn aandacht. Ik snapte alleen niet wat het was en heb het dus even opgezocht. ´Het is een werkplek waar mens en machine één worden´ zo omschrijft Van Lieshout het zelf. Ook heeft dit beeld weer een leuk kleurtje maar is het wel dezelfde als van de pantokrator. Het beeld is best plat en vooral erg hoog en dat is ook wat het interessant maakt, want bijvoorbeeld de pantokrator en de power hammer zijn wat kleiner. Ik vond dit wel het mooiste en heb er ook lang bij staan kijken.

power hammer

Als laatst hebben we nog de powerhammer. Bij dit beeld heb ik precies hetzelfde als bij de pantokrator, erg saai en het trok eigenlijk weinig aandacht. Wel trok de kleur van het beeld een beetje mijn aandacht omdat de andere beelden allemaal een beetje groen waren en deze roze. Dit beeld heeft dus een beetje een vleeskleur zodat het lijkt op een levend organisme. Toen ik dit las was ik wel een beetje in shock omdat ik dat totaal niet had verwacht.

Alle beelden zijn gemaakt van polyester en/of hout.

Diciplines

Architectuur

Zelf vind ik oude gebouwen (met name kerken en tempels) erg mooi. Als ik in het buitenland ben maak ik wel vaak foto’s van gebouwen die ik mooi vind. Hieronder staan er een paar.

Ook vind ik moderne gebouwen mooi. Bijvoorbeeld het depot boijmans van beuningen. Ik vind de spiegels echt heel gaaf omdat je de hele stad kan zien. Dit geldt natuurlijk voor eigenlijk alle gebouwen met spiegels.

Beeldende vormgeving

Ik heb hier voor 2 kunstwerken gekozen omdat ze best vergelijkbaar zijn en uit de zelfde tentoonstelling komen. Dit was bij een ruïne in Frankrijk. Je kon naar binnen en daar was een kleine tentoonstelling. Ik ben vergeten een foto te maken van het bordje wat erbij stond en heb dus geen info over de naam, maker en jaar. Dit sprak mij aan omdat ik nog nooit zoiets gezien had. Het waren eigenlijk bewegende foto’s, normaal zijn die erg lelijk/mislukt maar deze vond ik wel echt mooi. Zelf rijd ik ook paard en vond het daarom ook wel leuk.

Dans

Hiphop spreekt mij qua dans het meest aan. Zelf zit ik ook op hiphop en heb het er erg naar mijn zin. Ik vind de vibe en muziek erg leuk.

Design

  1. kleding
  2. bureau stoel
  3. tasje

Film

The Truman show

Dit is een comedy. Het doel is om mensen te laten lachen. Truman doet vaak grappige dingen.

Fotografie & nieuwe media

Ik heb gekozen voor de game Among us. Dit doet mij denken aan het tv programma ´Wie is de mol?´. Je bent met een groep mensen en er is 1 iemand die de boel moet saboteren. Het ziet er best simpel uit qua uiterlijk maar als je erop gaat letten zitten er toch best veel details, bijv het geluid.

Muziek

Ik kies 2 van mijn favoriete muziek stukken uit 2 totaal verschillende genres.

Sofia van Clairo

  • blij
  • druk
  • zang
  • lekker catchy
  • veel door elkaar

Ambre van Nils Frahm

  • beetje verdrietig
  • rustig
  • alleen piano
  • mooi
  • beetje rustgevend ofzo

Theater

Zelf vind ik theater echt heel erg saai. Hetgeen waar ik het snelst naartoe zou gaan is een muziektheater. Dit is omdat ik muziek wel erg leuk vind maar ook dat vind ik niet leuk om anderhalf uur naar te kijken.

Dimensies

1 Feit & Fictie

The truman show

The Truman show is een film die niet is gebaseerd op de werkelijkheid. De film gaat over Truman Burkbank die zonder dat hij het weet een hele ´reality life show´ is. Hij wordt elke dag gevolgd en gefilmd zonder dat hij het weet. De wereld waar hij in leeft is helemaal nep maar hier weet hij niks van. De film is gebaseerd op het verhaal van Philip Dick. Maar ook dit is verzonnen. Ik vind het echt een goede en leuke film en het heeft mijn oordeel niet beïnvloed.

The Truman Show en bewustwording - Verken je geest
Moment uit de film waar truman erachter komt dat de wereld om hem heen nep is

2 Schoonheid & Lelijkheid

Het schoonheidsideaal vind ik maar een moeilijk begrip. Iedereen vind natuurlijk wat anders mooi en het ideaal verandert ook door de jaren heen. Zo was het in de middeleeuwen mooi om weinig tot geen wenkbrauwen te hebben (zie foto hieronder). Nu is dat heel anders en verven/tekenen veel mensen juist hun wenkbrauwen. Voor deze opdracht heb ik 3 personen gekozen waarvan ik denk dat ze het best in het schoonheidsideaal van de maatschappij passen.

Tijdlijn Schoonheidsidealen – vroeger en nu – De Beauty Fabriek
schoonheidsideaal middeleeuwen

Als eerst wou ik een model kiezen. Deze horen (bijna) allemaal wel in het schoonheidsideaal namelijk. Dus koos ik voor Gigi Hadid. Ze heeft lang mooi haar, goed/slank figuur en ´mooie´ gezichtskenmerken. Een paar punten die zij dus heeft horen bij het schoonheidsideaal.

Gigi Hadid vertelt openhartig over zwangerschap tijdens modeweken
Gigi Hadid

Voor Denise Richards geldt eigenlijk hetzelfde. Ze heeft gewoon alle kenmerken die passen binnen het schoonheidsideaal.

See which major movie stars flopped on TV | EW.com
Denise Richards (1990)

Als laatste persoon heb ik voor een man gekozen. Bij een knap persoon/iemand die binnen het schoonheidsideaal past denken veel mensen alleen maar aan vrouwen. Ik vond toch dat er natuurlijk ook mannelijke mensen binnen het schoonheidsideaal passen en heb hiervoor Leonardo DiCaprio gekozen. Veel mensen vinden hem knap omdat hij ook de knappe kenmerken heeft. Bijvoorbeeld een ´strakke kaaklijn´.

17 years old Leo ❤ on We Heart It

3 Autonoom & toegepast

De kubuswoningen

De naam zegt het al maar dit zijn dus kunstwerken maar je kan er ook in wonen. Iedereen kent ze en ze zijn ook best toeristisch omdat de huizen zo kunstzinnig zijn gemaakt.

Kubuswoningen | Rotterdam Tourist Information

4 Ambachtelijk en industrieel

ambachtelijk

  • Bureau gemaakt door mijn tante
  • schilderijen
  • zelf gedraaid bakje + geverfd

industrieel

  • bureaustoel
  • spiegel
  • verwarming

IMG_9965.jpg wordt weergegeven
foto van het bakje

5 Amusement en engagement

Anderhalf meter

Dit nummer is van Ali B, Poke en judeska. Het gaat over de anderhalve meter regel van het corona virus. Ze zeggen dus met dit lied dat je je gewoon aan die regel moet houden en niet bij anderen in de buurt moet komen.

´Voordat ik op de IC land

Anderhalf meter, anderhalf
Ik zeg anderhalf meter
Kom niet in mijn aura, bitch´

Ali B benadrukt belang van anderhalve meter afstand in nieuw nummer -  Newsmonkey

6 Digitaal en analoog

IMG_9955.jpg wordt weergegeven

De eerste foto die ik heb gekozen is erg donker. Dit heb ik zo bewerkt zodat je de maan beter kan zien. ik heb deze foto gewoon bewerkt in de foto app zelf.

IMG_1182.jpg wordt weergegeven
B0B882E4-E8C9-4AA8-BF8B-96393D2B276E.JPG wordt weergegeven

Bij deze foto heb ik wel een app en filters gebruikt. De app heet VSCO. Je ziet bijna geen verschil maar ik heb de foto wat lichter en wat blauwer gemaakt. Ik vond dit wel bij de sfeer van het beeld passen.

IMG_7111.jpg wordt weergegeven

De laatste foto heb ik ook alleen bewerkt door de belichting een beetje naar benden te doen. Hierdoor komen de kleuren feller uit.

7 Individueel en cooperatief

voordelen

  • je hoeft minder zelf te doen
  • het is opzich wel interessant om te zien wat andere mensen voor idee hebben bij een opdracht

nadelen

  • het gaat meestal niet hoe ik het had gewild
  • het is moeilijk om met mensen samen te werken die niet hun best willen doen

8 Traditie en innovatie

Een traditie is een gebeurtenis die (meestal) 1x in de hoeveel jaar plaats vind. Het zijn bijzondere/leuke gewoontes. Want je gaat ook bijvoorbeeld een paar keer per week naar de supermarkt maar dit is geen traditie. Het moet wel iets speciaals zijn. Ook wordt een traditie (meestal) overgedragen op de volgende generatie. Zo zijn bijvoorbeeld feestdagen zoals kerst en sinterklaas tradities. Ook heb je traditionele kunstwerken. Bijvoorbeeld een kunstenaar/groep die altijd dezelfde stijl aanhoudt. Hieronder staan voorbeelden.

Zo heb je bijvoorbeeld mondriaan. Het zijn altijd kunstwerken met de kleuren zwart, rood, geel, wit en blauw maar toch zijn ze allemaal wat anders.

Victory Boogie Woogie: muziek uit de tijd van Piet Mondriaan -  TivoliVredenburg

Onbekende foto's opgedoken van Piet Mondriaan | Amersfoort | AD.nl

9 Herkenning en vervreemding

gesprek tussen veere en ik:

L: OMG scheikunde staat erop!

V: Je maakt een grapje….

L: Nee nee echt niet ik heb een 5,3

V: AAAAAAAAA ik heb een 4,8 ik ben heel blij

L: Dat is wel nice want je dacht toch dat je een 2 had?

V: Ja inderdaad

Ik zou als regisseur de emotie van vooral L wat meer omhoog doen. V heeft al best veel emotie en stond al helemaal te gillen maar bij L mag er nog wat meer emotie in omdat zij ook niet blij was met haar cijfer. Ik zou het decor een beetje dramatisch maken. Ook zou ik er een spannend achtergrond muziekje onder zetten.

10 Monodisciplinair, multidisciplinair & interdisciplinair

een vrouwelijk perspectief op repertoire

Dit is een theater voorstelling waar in geacteerd en gezongen wordt. Het zou in het maastheater plaatsvinden maar het is geannuleerd. Het is wel multidisciplinair omdat er dus theater en muziek in zit.

Drie Griekse verhalen - GEANNULEERD - Maas theater dans podium (theater,  XL) - Maas theater dans podium

11 Lokaal en globaal

Ik luister eigenlijk bijna nooit naar Nederlandse muziek. Ik vind de taal niet zo mooi en de Nederlandse muziek die gemaakt wordt vind ik ook gewoon niet leuk. Het is niet echt mijn muziek smaak. Voor de rest heb ik geen voorkeur uit welk land een artiest moet komen want ik luister meestal naar engelse muziek.

  1. Clairo (Claire Cottrill)

Claire komt uit Atlanta, USA. Ze is een singer-songwriter en maakt ´indie´ muziek.

Clairo performing at Parkteatret in Oslo, December 2019

2. Mac miller (Malcolm McCormick)

Mac Miller was een Amerikaanse rapper. Hij komt uit Pittsburgh, USA. Hij is in 2018 overleden. Hij maakte hiphop muziek.

The Tragedy Of Mac Miller: A Man Who Would Be King - Boss Hunting

3. Girl in red (Marie Ringheim)

Marie Ringheim is een Noorse singer-songwriter. Ze komt uit Horten, Noorwegen. Ook zij maakt indie muziek.

girl in red Debuts Video For "Rue" - Northern Transmissions

4. Gorillaz

Gorillaz is een Britse band.

Gorillaz - Wikipedia

5. Yann Tiersen

Yann Tiersen is een franse componist. Hij is geboren in Brest en woont nu in Parijs.

Yann Tiersen - Wikipedia

Design

Marcel Wanders

Carbon Chair Gold 1080X1920 Homepage
Carbon Balloon Chair Gold

Wanders heeft deze stoel ontworpen in 2013. Ik dacht dat deze stoel niet echt van ballonnen was gemaakt maar dat is hij wel. Het zijn wel wat andere ballonnen dan normale ballonnen. De stoel weegt minder dan 1 kilo. Ik vind dit een best cool idee omdat je zou denken dat het alleen het uiterlijk van een ballon heeft maar het is eigenlijk echt een ballon.

One Minute Tulip Vase 1080X1920 Homepage
One Minute Delft Blue Tulip Vase

Deze vaas is gemaakt in 2006. Wat mij aansprak was het delfblauwe design erop. Normaal denk ik bij delfblauw aan een nette tekening ofzo maar hier gaat het echt om de kleur ervan. Ook vond ik het leuk dat de vaas op een theekopje lijkt met veel gaten op de bovenkant waar je dan normaal thee uit zou schenken.

Egg Vase Silver Large 1080X1920 Homepage
Egg Vase Silver Large

Deze vaas is gemaakt in 1997. De vaas heeft een best gekke vorm en dit komt omdat Wanders een condoom had gevuld met eieren.

Bon Bon Chair 1080X1920 Homepage Update
Bon Bon Chair – Gold

Deze stoel is gemaakt in 2010. Hij heeft een kant look wat natuurlijk best bijzonder is aangezien kant een heel zacht niet stevig materiaal is. Dit is dan ook de reden waarom ik hem had uitgekozen.

Wat bijzonder is aan de ¨One minute sculptures¨ is dat ze allemaal anders zijn. Wanders heeft de eerste in 2004 ontworpen. Hij is op dit kunstwerk gekomen toen hij met zijn dochtertje aan het spelen was met klei. Hij maakte dit dan in 1 minuut, vandaar de naam.

IMG_0166.jpg wordt weergegeven

Deze kaarsenhouder is natuurlijk gebaseerd op de ´one minute sculpture´. Hij is dan goud maar inplaats van dat het een beeldje is krijgt het nog een functie.

Pimp je sneaker

Bij de schoen linksboven (off white x Nike blazer) vind ik het contrast tussen zwart en wit mooi. Ook dat het logo tot net wat verder door gaat vond ik het uitspringen boven de rest. Bij de middelste van boven en de schoen links onder vond ik de kleuren en hoe die op de schoen zijn gezet in volgorde leuk. Bij de schoen rechts boven (converse x golf le fleur) vond ik het bloemetje (logo) leuk. En het kleine detail van de ster er in maakte het ook nog wat meer af. De schoen rechts onder vond ik niet zo zeer echt mooi maar ik vond de een beetje pop art achtige stijl erachter wel interessant.

IMG_0170.jpg wordt weergegeven

Bij mijn getekende schoen zie je eigenlijk dat alles samenkomt. Het logo dat op de zool zit, 2 kleuren en model van Nike, Golf Le Fleur logo, dikke rand om het logo.

Beeldende Vormgeving

Opdracht 1

Bij het impressionisme gaat om de eerste impressie. Ook gaat het om de subjectieve waarneming van de kunstenaar en de sfeer. De kunstenaar van de schilderijen hierboven is Claude Monet. Hij was een bekende Franse impressionisme kunstenaar. Bij de schilderijen hierboven moet je snel schilderen want de lucht en het licht veranderd snel en daarom schilderden impressionisme kunstenaars vaak in de buitenlucht zodat ze met hun eerste impressie aan de slag moesten.

Opdracht 2

ERNST LUDWIG KIRCHNER - Zelfportret als soldaat, 1915 - Expressionisme |  Zelfportret, Kunst ideeën, Artiesten

Dit schilderij is dus gemaakt door Ludwig Kirchner nadat hij een jaar in het leger had gezeten. Op het schilderij zie je dat zijn hand is afgehakt. Ook roken/rookten de mensen in het leger veel tegen de stres en dit wordt weergegeven met de sigaret in zijn mond, hij had uiteindelijk ook longkanker. Als ik naar dit schilderij kijk ziet hij er moe en mager uit. Dit komt waarschijnlijk ook door de oorlog. Dit zie je aan zijn wallen en slanke/ingevallen gezicht.

Opdracht 3

  1. Als je het driedimensionaal gaat bekijken is het een kamer waar je in kijkt. De rode vlakken zijnnde ramen en de blauwe de muren.

2. Je kan ook kijken naar de gele vlakken, deze zijn tweedimensionaal. Hierdoor krijg je een soort blauwe strik op de achtergrond.

Opdracht 3

cascade, joep van lieshout

Dit beeld gemaakt door Joep van Lieshout staat midden in Rotterdam op de kruising tussen Blaak en de Coolsingel. Hij maakte dit in de crisis in 2010. Het zijn 18 olievaten met mensen die erop klimmen of eraf druipen. De inspiratie hield van Lieshout uit ´pestsaule´ uit Wenen. Het heeft een donkergroene bijna zwarte kleur. Het beeld is 8 meter hoog en valt hierdoor erg op. De olie/mensen die eraf druipen zijn natuurlijk organisch maar de olievaten lijken naast deze mensen best geometrisch. Het beeld is gemaakt van polyester.

Drama

Opdracht 1

Wat ik denk dat het effect op het publiek is bij deze voorstelling is dat ze het veel leuker en interessant vinden omdat die ´4de muur´ tussen het publiek en de artiesten verbroken wordt en ze zo veel actiever mee doen. Bij een ´normale´ voorstelling doen veelmensen juist alsof er geen publiek is maar de mensen van Staal hebben dit anders aangepakt.

Staal

Opdracht 2

De plekken waar het zich plaats vond zijn allemaal verlaten en leegstaande huizen/kamers. Ook in het bos. Dit geeft een beetje een nare en spannende sfeer. Zelf zou ik het ook in een bos doen en wat voor mij dan in de buurt is is het lage bergse bos. Het zou dan nog beter zijn als ze iets van attributen van een oude container/schoolbus zouden hebben.

WasteLand (EN) | Alexandra Broeder

Opdracht 3A

Deze voorstelling zet het publiek aan het denken met een gevoelig onderwerp in de maatschappij: je niet thuis voelen in je eigen land. De mensen van deze voorstelling bespreken dit omdat het dus een gevoelig maar ook belangrijk onderwerp is. Ze hebben het er bijvoorbeeld over dat zelfs als jij geboren bent in het land, je ouders en zelfs je opa en oma dat er dan mensen blijven zeggen dat je hier niet thuis hoort. Omdat het een maatschappelijk onderwerp is en hier veel gediscuseerd over wordt denk ik dat de makers het daarom als onderwerp hebben gekozen dat zelfs nadat je de zaal hebt verlaten dat je toch blijft nadenken.

Opdracht 3B

A) Het heeft een best apart effect denk ik. Het zijn poppetjes en je kan niet echt hun gezicht aflezen dus je moet meer naar het volledige beeld kijken dan naar de poppetjes. Het is natuurlijk een heftig onderwerp en om dat dan met poppetjes weer te geven vind ik best gek.Al helemaal als de poppetjes dan dood zijn en op de grond liggen. Het is vind ik een beetje apart maar ze hebben het wel mooi gedaan.

Kamp | Theater Rotterdam

Film

8 fotos

  1. Mees eet een broodje
  2. mees bied lotte een broodje aan
  3. lotte wijst het gemeen af
  4. mees voelt zich gekwetst
  5. mees gaat het broodje gooien
  6. lotte schrikt
  7. lotte rent weg
  8. lotte ligt met het gegooide broodje op de grond

film analyse bouwgrond

Afbeeldingsresultaat voor bouwgrond film
  • Compositie van M. & Winterdagen
  • Choreografie van Conny Janssen Danst
  • Film van Ruben Hamelink

verkennen

Toen ik de film zag dacht ik dat het best saai ging worden. Er was geen geluid en niks trok echt mijn aandacht.

verbreden

vertelling en regie

Effect: Het effect is dat het niet saai is. Het begin leek misschien saai, want ze filmde vooral de grond met rustige muziek. Er is ook een stem.

Verhaal: Het begon in 2017 met museum Boijmans van Beuningen en Parfum de boemboem. Boemboem organiseert rondleidingen in Rotterdam op bouwputten. Boemboem en boijmas werken al lang samn. Het doel van de rondleidingen is om informatie te geven .

Tijd: Het is op chronologische volgorde.

Camera en Kadering

Er zijn zowel subjectieve als objectieve beelden.

Afbeeldingsresultaat voor bouwgrond film

montage

De camera beweegt erg vloeiend dus er zijn geen harde overgangen, er zijn geen overgangen. Ook lijkt het wel alsof er een soort blauw grijs achtig filter overheen zit. Ik vind niet ech dat er een opvallende montage is, best normaal.

Geluidsontwerp

Er is foley geluid, dingen die achteraf erin zijn gezet. De stem die je hoort is erg rustig en dit werkt mee met het beeld. De film wordt wel steeds drukker.

Vormgeving

Decor: Het decor is natuurlijk super mooi, het is ons mooie Rotterdam.

Kostuums: zijn er niet

Belichting: Buiten is natuurlijk normaal licht. Maar binnen is het best donker. Er is dan tegenlicht.

Special effect

zijn er niet.

Verdiepen

Titel: Bouwgrond

  1. Compositie van M. & Winterdagen
  2. Choreografie van Conny Janssen Danst
  3. Een film van Ruben Hamelink
Afbeeldingsresultaat voor parfum de boem boem rotterdam

Ze hebben zich laten inspireren op Boemboem. Hier werken ze al heel lang mee samen.

De reacties op de film waren erg positief. Sommige vonden het ontroerend.

Fotografie en nieuwe media

OPDRACHT 1

Ik heb gekozen voor de Erasmusbrug. De foto linksboven is natuurlijk de close up en de foto rechts boven is de foto van ver weg. De onderste foto is bewerkt, de Erasmusbrug is nu fel groen!